Kastelen en (thee)tuinen

Wie ‘de Achterhoek' zegt, zegt ‘kastelen'. Hier liggen verspreid in het landschap tientallen buitenverblijven van de oud-Gelderse adel. Sommige oorspronkelijk gebouwd als verdedigingswerk in de vroege of late Middeleeuwen, andere gebouwd als chiquere woonstee in de 17e en 18e eeuw. Meestal met een indrukwekkend landgoed dat sinds jaar en dag in handen van de familie is. Verschillende kastelen zijn opengesteld voor publiek - in enkele kun je ook overnachten. Op gebied van tuinen heeft de Achterhoek ook veel schoons te bieden. Stijltuinen, kasteeltuinen, cottage-tuinen en vele kleurrijke theetuinen.

Hier kun je even een pauze inlassen en heerlijk uitrusten in de zon of in de schaduw van de bomen. Geniet van thee, koffie of een glas frisdrank. Thee is er vaak in verschillende smaken en soms zijn er fruitsappen uit de regio, zoals appelsap en zwarte bessensap. Voor de lekkere trek kun je jezelf trakteren op taart, cake of een wafel. Voor de kleine honger zijn er heerlijke broodjes of een tosti. Veel theetuinen hebben geen vaste kaart. Juist die producten uit de streek worden gebruikt die op dat moment vers worden aangeboden, zoals frambozen, aardbeien, bramen, bessen, walnoten, appels of peren.

De kastelen in de Achterhoek maken al eeuwenlang deel uit van het Achterhoekse landschap en haar geschiedenis. Ze staan er al sinds de middeleeuwen. Sterker nog: de Achterhoek heeft de meeste middeleeuwse kastelen van heel Nederland! Ben jij een liefhebber van kastelen dan is de Achterhoek dé streek voor jou! 

Bekijk hier alle kastelen
Ontdek hier alle theetuinen